Läsfrossa

De senaste veckorna har jag varit fullständigt uppslukad av mitt läsande. De ibland långdragna nattningarna av lilla A har alltså något positivt med sig; läsa i lugn och ro!

Jag har nu läst färdigt Catharina Sundberg-Ingelmans trilogi om Erik och Estrid från Birka. Serien inleds med Vikingablot, härnäst kommer Vinkingasilver och sist Vikingaguld. Serien inleds med att Eriks fästmö Jorunn gifter sig med hans bror Harald. Erik är då på väg hem från sin treåriga härnad. Jorunn har lovat att vänta på honom i ett år och givit upp hoppet om att Erik någonsin ska återvända igen. Hon övertalas till bröllop med Harald. Kärleken till Erik har inte slocknat och de ses i lönndom då och då. Harald överger asatron och konverterar till sydlänningarnas religion kristendomen. Jorunn vägrar och det blir nådastöten för deras från början sargade äktenskap.

Erik har under tiden tytt sig till en ung, ensamstående mor; Estrid. Estrids son Toste är frukten av hennes affär med munken Ansgar. I de tre bäckerna följer man både Estrid, Erik och i viss mån Toste. I centrum står birkabornas leverne, handel och motvillighet/beredvillighet att följa den nya kristendomen.

Huvudhistorien är i sig inget revolutionerande. I princip är den densamma som i alla andra böcker; kärleken mellan man och kvinna. Det intressanta ligger i könsrollerna under denna tid och de ritualer/seder man tycks ha ägnat sig åt under denna tid.

Mitt andra läsintresse har varit en gammal favorit; Jonathan Kellerman. Trevligt att återknyta bekanstskapen med hans vältecknade huvudkaraktärer Milo Sturgis och Alex Delaware.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0